سرطان مری چیست؟
این سرطان در آمریکا شایع نیست و شیوع آن در آسیا و بخشهایی از آفریقا بیشتر است.
علائم و نشانههای سرطان مری
- سختی بلع
- کاهش وزن غیر ارادی
- درد ،سوزش و احساس فشار در قفسه سینه
- سرفه و خشن شدن صدا
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم ؟
اگر برای شما تشخیص بارت ازوفاگوس(مری) داده اند باید زیر نظر پزشک باشید تا در صورتِ پیشرفت و بدخیمی سریعتر اقدام شود. بارت ازوفاگوس حالتی است که به دلیل برگشت اسید معده به صورت مزمن ایجاد می شود که شانس فرد را برای ابتلا به سرطان مری افزایش می دهد.
علل سرطان مری :
انواع سرطان مری :
با توجّه به نوع سلول درگیر این سرطان طبقه بندی می شود. طبقه بندی این سرطان کمک میکند تا با توجه به نوع آن درمان مناسبتر اتخاذ شود:
- آدنوکارسینوم : این سرطان در سلولهای غدد ترشح کنندهٔ موکوس مری به وجود می آید . این نوع سرطان مری معمولا در قسمت تحتانی مری ایجاد می شود و یکی از سرطان شایعترین انواع این سرطان در آمریکا میباشد و عمدتاً مردان سفید پوست به آن دچار میشوند.
- کارسینوم سلول سنگفرشی: سلولهای سنگفرشی سلولهای مسطح و نازک پوشاننده سطح مری می باشند. این نوع از سرطان معمولا در بخش میانی مری به وجود می آید و شایع ترین نوع سرطان مری در سطح جهان است.
- انواع نادر دیگری از سرطان مری نیز وجود دارند که شامل موارد زیر میباشد : کوریوکارسینوما، لنفوما،ملانوما، سارکوما و سرطان سلول کوچک
انواع سرطان مری :
با توجّه به نوع سلول درگیر این سرطان طبقه بندی می شود. طبقه بندی این سرطان کمک میکند تا با توجه به نوع آن درمان مناسبتر اتخاذ شود:
آدنوکارسینوم : این سرطان در سلولهای غدد ترشح کنندهٔ موکوس مری به وجود می آید . این نوع سرطان مری معمولا در قسمت تحتانی مری ایجاد می شود و یکی از سرطان شایعترین انواع این سرطان در آمریکا میباشد و عمدتاً مردان سفید پوست به آن دچار میشوند.
کارسینوم سلول سنگفرشی: سلولهای سنگفرشی سلولهای مسطح و نازک پوشاننده سطح مری می باشند. این نوع از سرطان معمولا در بخش میانی مری به وجود می آید و شایع ترین نوع سرطان مری در سطح جهان است.
انواع نادر دیگری از سرطان مری نیز وجود دارند که شامل موارد زیر میباشد : کوریوکارسینوما، لنفوما،ملانوما، سارکوما و سرطان سلول کوچک
ریسک فاکتورهای سرطان مری :
- الکل
- بازگشت(رفلاکس) صفرا
- سختی بلع به علت شل نشدن اسفنگتر مری
- نوشیدنیهای داغ
- کمبود میوه و سبزیجات در رژیم غذایی
- بیماریهای مرتبط با بازگشت اسید معده به مری
- چاقی
- استعمال دخانیات
- پرتودرمانی در ناحیه قفسه سینه و ناحیه فوقانی شکم
تشخیص سرطان مری:
پزشک به علایم شما وسابقه ی خانوادگی دقت می کند و در کنار آن از تستهای خونی مشخص و اشعه ایکس استفاده میکند . همچنین پزشک برای تشخیص می تواند اقدامات زیر را انجام دهد :
به فرد باریوم داده می شود که مادهای حاجب است و باعث حاجب شدن و واضح شدن مری در اشعه ایکس میشود که اگر در دیواره بی نظمی و ناهمواری باشد از این طریق می توان تشخیص داد .
پزشک لوله ای مجهز به لنز را از طریق گلو شما عبور داده و به مری میرسد در این حین پزشک به دنبال هرگونه ناراحتی و تومور می گردد.
ممکن است در طی آندوسکوپی پزشک از ناحیه ای که به نظر غیر طبیعی می آید نمونه بردارد و آن را برایِ آزمایشگاه ارسال کند.
سطح بندی سرطان مری:
- سطح ۱: این سرطان در سلولهای سطحی پوشاننده مری به وجود می آید .
- سطح ۲: این سرطان به سلولهای عمیقتر هجوم برده و ممکن است به گرههای لنفی مجاورگسترش یافته باشد.
- سطح ۳: سرطان به عمیقترین لایه ها و حتی بافت ها یا گرههای لنفی مجاور نیز گسترش یافته است.
- سطح ۴: سرطان در بخشهای دیگر بدن گسترش یافته است.
درمان سرطان مری:
درمان بستگی به نوع سلولهای درگیر و مرحلهٔ سرطان دارد همچنین سلامت بدن شما و اولویت درمانی نیز تعیین کننده است:
جراحی :
جراحی برای برداشت تومور می تواند به تنهایی یا به همراه سایر اقدامات درمانی صورت گیرد:
جراحی برای برداشت تومورهای بسیار کوچک : اگر سرطان شما در مراحل ابتدایی است، گسترش پیدا نکرده است و در لایههای سطحی است پزشک ناحیه تومور را پاکسازی میکند در واقع تومور و بخشی از ناحیه سالم اطراف آن را برمیدارد. در مراحل بسیار ابتدایی سرطان این جراحی می تواند توسط آندوسکوپ در طی آندوسکوپی انجام شود.
جراحی برای برداشت بخشی از مری : در این جراحی پزشک بخش درگیر مری و گرههای لنفاوی مجاور آن را برمیدارد و باقیمانده مری دوباره به معده متصل می شود. معمولا این کار با بالا کشیدن معده برای رسیدن به محل مریِ باقیمانده انجام میشود.
اگر شما مشکل بلع داشته باشید یا جراحی شده باشید پزشک یک لوله ی تغذیه کننده برایتان قرار می دهد که مواد غذایی را مستقیم به معده و روده کوچک میرساند و باعث می شود مری زمان لازم برای ترمیم داشته باشد.
عوارض شیمی درمانی بستگی به نوع داروی مصرفی دارد .
پیشگیری از سرطان مری:
- سیگار نکشیدن و ترک سیگار
- استفاده از میوه و سبزیجات تازه و متنوع در رژیم غذایی
- داشتن وزن متناسب