معاینات ادواری؛ بهترین راه شکست بیماری
سید محمد صادق غفوری، عضو انجمن متخصصین گوارش و کبد ایران با اشاره به اینکه خود مراقبتی همان اقدامات آگاهانه و آموخته شده است، اظهار داشت: این عامل با هدف حفظ و تأمین حیات، افزایش سلامت روحی و جسمی فرد و خانواده انجام میشود.
این پزشک عمومی چکاپ را تعیین سطح پایه سلامت افراد خواند و گفت: در علوم پزشکی به کلیه معاینات و آزمایشاتی که جهت بروز بیماریهای بیعلامت، خفیف و نامشخص بررسی میشوند، چکاپ گفته میشود.
غفوری با بیان اینکه انجام چکاپ بر اساس سن و جنس صورت میگیرد، تاکید کرد: به دلیل بروز بیماریهای بدون علامت و عدمآگاهی فرد از بیماری خود و زمان کم برای درمان به موقع آن، جهت تشخیص و درمان زودرس بیماریهای سرطانی انجام چکاپ بسیار موثر است.
به گفته عضو انجمن متخصصین گوارش و کبد ایران، در بیماریهایی مانند نارساییهای قلبی، عروقی، پوکی استخوان و غیره تشخیص زودرس در مراحل اولیه بیماری، به عبارتی در زمان چکاپ و شروع اقدامات درمانی از پیشرفت بیماری به مراحل انتهایی جلوگیری میکند.
این پزشک عمومی با اشاره به اینکه کارایی و تاثیر چکاپ بیشتر و کمهزینه تر از درمان مراحل انتهایی و عوارض ناشی از بیماری است، تصریح کرد: در بیماریهایی مانند افزایش یا کاهش فشار خون، آب مروارید، دیابت، دهان و دندان، افزایش چربی خون و سرطانهای پستان، پروستات و روده بزرگ بهخصوص در افراد با سابقه فامیلی مثبت، چکاپ باید انجام شود.
غفوری با اشاره به اینکه فشار خون باید حداقل هر 2 سال یکبار چک شود، بیان کرد: جهت آگاهی از میزان چربی خون، از سن 20 سالگی به بعد حداقل هر پنج سال یکبار کلسترول، سطح LDL، HDL و تری گلیسیرید خون خود را چک کنید.
وی با بیان اینکه از طریق اندازهگیری قند خون ناشتا می توان دیابت را تست کرد، افزود: جهت بررسی و جلوگیری از بروز آب مروارید و گلوکوما از سن 40 سالگی فشار و سلامتی چشم خود را به طور مرتب چک کنید.
به گفته عضو انجمن متخصصین گوارش و کبد ایران، به دلیل افزایش سرطان روده بزرگ در سنین بالای 50 سال، این افراد بهخصوص افرادی که دارای سابقه فامیلی سرطان گوارشی غربالگری هستند، جهت جلوگیری از بروز بیماری از طریق آزمایش خون مخفی مدفوع و یا رکتوسیگموئیدوسکوپی (کولونوسکوپی کوتاه) سلامتی خود را چکاپ کنند.
غفوری با بیان اینکه افراد باید به ضایعات و تغییر رنگ پوست بدن خود توجه کنند، عنوان کرد: جهت جلوگیری از چاقی و بیماریهای لثه و دندان هر شش ماه یکبار جهت انجام آزمایشات به پزشک مراجعه کنید.
منبع: بهداشت نیوز